Σελίδες

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ι. Kαποδίστριας (Η Μηχανή του χρόνου)


Η Μηχανή του χρόνου παρουσιάζει δύο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα έργο του μεγάλου πολιτικού και διπλωμάτη, που συγκρούστηκε με τις αυταρχικές υπερδυνάμεις της εποχής και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων.


Σε μια εποχή γεμάτη από επαναστάσεις και πολιτειακές ανατροπές, ο Κερκυραίος αριστοκράτης κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία την άμυνα της Λευκάδας ενάντια στον Αλή Πασά και σύντομα...
 να ανελιχτεί στη θέση του Υπουργού εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του στη δημιουργία του κράτους της Ελβετίας και στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αι..

Η έρευνα ρίχνει φως στη σκληρή σύγκρουση του με τον διαβόητο ανθέλληνα καγκελάριο Μέττερνιχ και στη διάσωση της ελληνικής επανάστασης από τους αδίστακτους ηγέτες της Ιεράς Συμμαχίας, που δεν ήθελαν να αλλάξει στο στάτους κβο της Ευρώπης.


Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστα ντοκουμέντα για τον μοναδικό και ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής του με την ελληνομολδαβή φιλέλληνα Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια θυελλώδης σχέση που έμεινε στο παρασκήνιο και σημάδεψε την ζωή του Καποδίστρια.





Ι. Kαποδίστριας ~ Διπλωματία, ίντριγκες, έρωτας (1ο μέρος)





 Η "Μηχανή του χρόνου" στο δεύτερο μέρος της έρευνας, παρουσιάζει την ένδοξη και τραγική πορεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και τον αγώνα του να ανασυγκροτήσει ένα κράτος από τα ερείπια της επανάστασης και τους εμφύλιους μεταξύ των ηρώων του '21.

Ο διπλωμάτης που θριάμβευσε στην Ευρώπη αντιμετώπισε στην πατρίδα του, την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του...

Δε δίστασε να συγκρουστεί με τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που δεν επιθυμούσαν την πλήρη ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους και επεχείρησε την πρώτη στάση πληρωμών. Η μεγαλύτερη μάχη του όμως, θα δινόταν με τους ίδιους τους συμπατριώτες του και ιδιαίτερα με το πολιτικό κατεστημένο: τους τοπικούς άρχοντες της εποχής, που έως τότε κινούσαν τα νήματα και διεκδικούσαν μερίδιο στην εξουσία.

Ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης πούλησε όλα τα υπάρχοντα του για να χρηματοδοτήσει το νεοσύστατο κράτος, αρνήθηκε το μισθό του και υποχρέωσε και όλους τους πολιτικούς να κάνουν το ίδιο. Παράλληλα όμως, δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό και προσωποπαγές σύστημα διακυβέρνησης. Ανέστειλε το σύνταγμα, κατήργησε την ελευθεροτυπία και διόρισε σε υψηλές θέσεις τα δύο αδέρφια του. Οι πολιτικοί του ανίπαλοι απάντησαν με μια φράση που έμεινε παροιμειώδης: Γιάννης κεράνει, Γιάννης πίνει.


Ο Γιώργης Μαυρομιχάλης, απόγονος της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων αποκαλύπτει στη Μηχανή του Χρόνου το παρασκήνιο της δολοφονίας του Καποδίστρια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ιστορικοί που αμφισβητούν την ταυτοτητα των δολοφόνων του και υποστηρίζουν ότι έπεσε θύμα διεθνούς συνομωσίας. Το τραγικό τέλος του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη βύθισε εκ νέου τη χώρα στο χάος και λίγα χρόνια μετά οδήγησε στην έλευση του Όθωνα και της «ελέω Θεού» βασιλείας.




Ι. Καποδίστριας ~ Ο κυβερνήτης που συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος (2ο μέρος) 





Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος
mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...