Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τα σπουδαιότερα gadget της δεκαετίας του '80


Από το γουόκμαν της Sony μέχρι τον προσωπικό υπολογιστή και το CD, η εκπομπή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία της δεκαετίας του '80 άρχισε να καθορίζει όχι μόνο όλα όσα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά και το ποιο ακριβώς ήμαστε.

Αττίλας '74: Ο Βιασμός της Κύπρου


Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου του 1974, μετά την έναρξη εφαρμογής του προαποφασισμένου σχεδίου της αθηναϊκής χούντας για πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, απαλοιφή του τουρκοκυπριακού στοιχείου και άμεση προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα», είπε ο σκηνοθέτης ένα χρόνο αργότερα σε συνέντευξή του. «Πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε».

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

troktiko.. Η Αληθινη Ιστορια


Ντοκιμαντέρ παραγωγής του Κώστα Λακαφώση για την ιστορία του troktiko.blogspot.com με καινούριο υλικό που ακούγεται για πρώτη φορά και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στην δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Αξίζει να σημειωθεί πως όλη την επιμέλεια του Ντοκιμαντέρ την εχει κάνει ο Κώστας Λακαφώσης με ίδια μέσα (δηλαδή χωρίς καμία χρηματοδότηση πέρα από προσωπική εργασία). Ακολουθεί ο σχολιασμός του Κώστα Λακαφώση όπως εμφανίζετε στο Youtube. --

Tο ντοκυμανταίρ "troktiko-η αληθινή ιστορία" είναι ένα προσωπικό project που γυρίστηκε με ίδια μέσα (δηλαδή χωρίς κανένα κόστος πέρα από προσωπική εργασία) από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου του 2013.  Δεν έγινε νωρίτερα, επειδή από όλους τους εμπλεκομένους δεν γνώριζα κανέναν άλλο πέρα από τον Σωκράτη Γκιόλια. Έτσι, μου πήρε πάρα πολύ χρόνο -και τελικά χρειάστηκε μιά συγκυρία και μιά τυχαία συνάντηση- ώστε να καταφέρω να πιάσω από κάπου την άκρη του νήματος και να βρω τους ανθρώπους που πραγματικά γνώριζαν την ιστορία από πρώτο χέρι.  Στόχος μου δεν ήταν να επαναλάβω τα ήδη γνωστά και γραμμένα σε εφημερίδες και ιστοτόπους, αλλά να προσπαθήσω να μαζέψω καινούριο υλικό που ακούγεται για πρώτη φορά και προσπαθεί να απαντήσει στα φυσιολογικά ερωτήματα: ποιός, που, πότε, πως και γιατί;

Παρακολουθώντας τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν από μέσα ολόκληρη την ιστορία του troktiko.blogspot.com, ο καθένας έχει πλέον περισσότερα στοιχεία ώστε να σχηματίσει τη δική του γνώμη.


Το μυστήριο του Ασημένιου Φαραώ (N.G.)


Ο Ψουσέννης ο Α΄ (Psusennes I,) ήταν ένας από τους Φαραώ που κυβέρνησαν την Βόρεια Αίγυπτο κατά τους θυελλώδεις καιρούς της Τρίτης Ενδιάμεσης Περιόδου....
(η οποία διήρκεσε από το 1069 π.Χ. έως το 525 π.Χ.) μετά το τέλος του Νέου Βασιλείου*.

Ο Ψουσέννης ήταν ο πιο ισχυρός Φαραώ από όλους όσους βασίλεψαν αυτήν την περίοδο. Είχε τον έλεγχο σε όλη τη κοιλάδα του Νείλου, αλλά έκανε ένα μοιραίο λάθος που οι αρχαίοι Έλληνες θα του το αναγνωρίσουν ως "ύβρις".

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Πυρρίχιος ο χορός των Θεών


Ο Πυρρίχιος χορός των Θεών, που προκαλεί δέος στους ανθρώπους. Ο ποντιακός χορός που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Οι μοναδικοί στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη από το "Άξιον Εστί" περικλύουν όλο το μεγαλείο του:


"Στα πνευστά των δέντρων και κρούοντας ο Πυρρίχιος

Δόρατα και σπαθιά να λες άκουσα Εσύ

Μυστικά προστάγματα  και παρθενοβίωτα

Με την έκλαμψη πρασίνων αστέρων λόγια

Και πάνω απ' την άβυσσο αιωρούμενη γνώρισα

του σπαθιού σου την κόψη την τρομερή"



Παρακολουθείστε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Πυρρίχιου.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ισχυροί Σεισμοί – Έρευνα


Κάθε λίγο, ο πλανήτης μας θυμίζει ποσό ισχυρός είναι. Διεθνώς, εκατομμύρια ζουν υπό την απειλή σεισμού. Σκοτώνει χιλιάδες και καταστρέφει πόλεις σε λίγες στιγμές.


Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος


Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του απολυθέντα Άρη Χατζηστεφάνου από τον κατάπτυστο ΣΚΑΙ.

Το "Infowar" εξερευνά τις αλήθειες και τους μύθους για το ρόλο του Ισραηλινού λόμπι στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Η εκπομπή παρακολουθεί ένα θέμα που προκαλεί θυελλώδεις συζητήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ., με τη βοήθεια των απόψεων που έχουν καταθέσει πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι όπως ο Τζίμι Κάρτερ, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ρόμπερτ Φισκ κ.ά.

Επίσης το Infowar δίνει το λόγο σε παλαιστίνιους ράπερ αλλά και ξένους σκιτσογράφους και γελοιογράφους για να διηγηθούν την ιστορία αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην αραβοϊσραϊλινή διένεξη. Συγκροτήματα όπως οι DAM και ο Iron Sheikh παρουσιάζουν τις δικές τους hip hop "αναλύσεις" για ένα από τα πιο θερμά σημεία του πλανήτη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...